Zamknij
Proszek do zmywarki BALJA

Proszek do zmywarki BALJA

Napisaliśmy niedawno w tym artykule, jakie szkodliwe substancje mogą zawierać kapsułki do zmywarki. Dziś pragniemy podzielić się informacją, na temat składu naszego Proszku do zmywarki BALJA. Czemu właściwe ma on być lepszy od tradycyjnej kostki do zmywarki? Do tego w Internecie można przecież znaleźć wiele przepisów na to, jak zrobić domowy proszek do zmywarki, jeśli tylko mamy czas i środki, aby taki własnoręcznie przygotowany detergent spreparować!

Jak powstał Proszek do zmywarki BALJA

Od pomysłu na proszek do zmywarki (ale też inne nasze produkty) do zapakowania go w tekturowe pudełko ze składaną miarką przeszliśmy długą drogę z niezliczonymi testami odpowiednich proporcji. Znalezienie składników, które nie będą miały negatywnego wpływu na nasze zdrowie, jednocześnie będąc bezpieczne dla środowiska naturalnego, też nie było łatwe. Ale możemy powiedzieć, że się udało się 😉

Każdy skład umieszczony na opakowaniach ułożony jest w kolejności odpowiadającej proporcjonalnej zawartości składnika w produkcie. Im wyższa pozycja na liście, tym więcej tego składnika. Nie inaczej jest w naszym proszku do zmywarki:

Jaki skład ma Proszek do zmywarki BALJA?

cytrynian sodu,
węglan sodu,
wodorowęglan sodu,
15% związki wybielające na bazie tlenu (nadwęglan sodu),
siarczan sodu,
<5% niejonowe substancje powierzchniowo-czynne,
karmeloza sodu,
karboksymetyloinulina*,
<1% enzymy (amylaza, subtylizyna).
składniki pochodzenia roślinnego.*

 

 

CYTRYNIAN SODU znajduje się najwyżej w składzie. Jest to związek organiczny z grupy cytrynianów, dokładnie sól sodowa kwasu cytrynowego. Naturalnie występuje w owocach, na przykład cytrusach czy truskawkach, a na skalę przemysłową pozyskiwany jest z melasy. Jest biały, bezbarwny, bezzapachowy. Jest nie tylko nieszkodliwy, dlatego stosuje się go w przemyśle kosmetycznym i spożywczym, ale ponieważ może mieć dobroczynny wpływ na zdrowie – stosowany jest w medycynie. Znajdziecie go nawet w produktach do początkowego żywienia niemowląt. Fun fact: cytrynian sody wytwarzamy nawet w naszym organizmie – podczas oddychania komórkowego.

 

Co dobrego robi dla nas? Jego głównym zadaniem jest zmiękczanie wody. Pełni tę rolę, którą dawniej, bo teraz już nie można ich stosować, w kapsułce do zmywarki spełniały fosforany. Z tym, że bez szkody dla środowiska.

WĘGLAN SODU to nic innego jak soda kalcynowana. Jest to nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu węglowego i sodu.

W przyrodzie związek ten występuje w stanie naturalnym w tzw. jeziorach sodowych oraz w popiele roślin morskich. Składnik minerałów.

 

Co robi dla nas? Wytwarza zasadowe środowisko, dzięki czemu możliwe jest usunięcie tłuszczów.

 

WODOROWĘGLAN SODU to tak dobrze nam znana soda oczyszczona lub inaczej kwaśny węglan sodu. Jest nieorganicznym związkiem, który powstaje przy produkcji węglanu sodu, który z kolei powstaje z wody morskiej lub soli. Mimo że jest to składnik syntetyczny, ma mnóstwo fantastycznych zastosowań, zwłaszcza przeciwzapalnych i oczyszczających. Ma również właściwości zmiękczające. Znajdziecie go w proszku do pieczenia, musujących napojach i tabletkach. Może posłużyć do domowego peelingu, szamponu czy maseczki.

 

Co robi dla nas? Wytwarza zasadowe środowisko w wodzie, dzięki czemu skuteczniej usuwane są tłuszcze i zabrudzenia.

 

ZWIĄZKI WYBIELAJĄCE NA BAZIE TLENU (NADWĘGLAN SODU). Choć brzmi nieciekawie i skomplikowanie, nadwęglan sodu to źródło “aktywnego tlenu”. Ma też szereg zastosowań. Zarówno w proszkach do prania, jak i środkach do zmywarki czy środach czyszczących.

 

Co robi dla nas? W reakcji nadwęglanu i aktywatora z wodą powstaje kwas nadoctowy, który jest bardzo silnym wybielaczem, oraz uwalnia się węglan sodu. Produkty tej reakcji usuwają trudne i ciemne plamy po herbacie, kawie czy sosach.

Składnik proszku do zmywarki BALJA

SIARCZAN SODU powszechnie znany jest jako sól kwasu siarkowego i sodu. Stosuje się go w detergentach, do produkcji szkła, we włókiennictwie i medycynie, do produkcji leków.

 

Co robi dla nas? Chłonie wilgoć by proszek nie zbrylał się – jest to naturalny odpowiednik syntentycznych polimerów, które spełniają te funkcję w innych produktach tego typu.

 

SUBSTANCJE POWIERZCHNIOWO-CZYNNE dzięki swej budowie wiążą cząsteczki brudu. Składają się z części, która wodę przyciąga (hydrofilowa) , i tej, która wodę odpycha (hydrofobowa). Dzięki temu są stosowane jako środki zwilżające i emulgujące, powszechnie używane w środkach czyszczących i myjących. W naszym przypadku substancją tą jest przerobiony/obrobiony olej laurowy, inaczej wawrzynowy.

 

Co robią dla nas? Dzięki temu składnikowi woda szybciej spływa po naczyniach, co przeciwdziała powstawaniu zacieków.

 

KARMELOZA SODU to inaczej karboksymetyloceluloza. Ma postać białego proszku, rozpuszczalnego w wodzie. Wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym jako naturalny środek zagęszczający, emulgator czy wypełniacz. Stosowana jest również w farmacji – do wyrobu maści.

 

Co robi dla nas? Wiąże cząsteczki brudu, tak aby nie osadzał się ponownie na naczyniach.

 

KARBOKSYMETYLOINULINA – wytwarzana jest przez proces karboksymetylacji inuliny, czyli skrobi uzyskiwanej z korzenia cykorii. Sama inulina jest prebiotykiem, czyli składnikiem żywności stymulującym rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit, przez co wpływa pozytywnie na zdrowie.

 

Co robi dla nas? Zabezpiecza wnętrze zmywarki, aby nie osadzał się na nim kamień.

 

ENZYMY są to wysoko skuteczne „wspomagacze” do usuwania różnych zabrudzeń. Są to związki organiczne (zbudowane z aminokwasów) pochodzące głównie z hodowli różnego rodzaju grzybów (np. odpowiednich szczepów drożdży) lub, rzadziej, bakterii. Ujmując rzecz bardzo prosto, enzymy to swego rodzaju nożyczki, które powodują cięcie długich lub dużych cząsteczek organicznych na mniejsze elementy. Te mniejsze są bardziej „mobilne” dzięki czemu łatwiej je usunąć poprzez wypłukiwanie z czyszczonych powierzchni.

 

Co robią dla nas? W naszym proszku stosujemy dwa enzymy: subtylizynę i alfa-amylazę. Subtylizyna usuwa zabrudzenia pochodzenia białkowego na przykład ślady po jajkach czy mięsie. Amylaza usuwa zabrudzenia węglowodanowe – jak ślady po makaronie.

 

 

Mamy nadzieję, że dotrwałaś/eś do końca i że udało nam się to przedstawić w sposób zrozumiały? Gdybyś miał/a jeszcze jakieś pytania – pisz do nas śmiało!